Jdi na obsah Jdi na menu

Dodávka elektřiny a TUV

19. 8. 2009
Informace pro vlastníky bytu


Dodávka elektřiny
Obdrželi jsme předběžné informace s nabídkou na vybudování fotovoltaické elektrárny se schopností výroby 93Mwh/rok.
K tomuto účelu požaduje firma pronajmout naši jihozápadní střechu.
Nám za možnost vybudování výše uvedené elektrárničky firma ZTC-Industry nabízí:
1) Roční nájem  20000 Kč.
2) Dodávku elektřiny do našich domácností trvale za cenu 1,70Kč za 1kWh, což je asi třetina současné ceny, kterou platíme.
3) Dodávka této levné elektřiny by však byla pouze v době, kdy elektrárnička vyrábí proud, to znamená v denních hodinách. V době, kdy slunce zapadlo, nebo ještě nevyšlo, bychom museli odebírat proud od stávajícího dodavatele e-on za jím stanovenou cenu jako dosud.

Výbor se pokusil odhadnout, kolik kWh/rok náš dům v denních hodinách spotřebuje a došli jsme k závěru, že přibližně 36MWh. To by znamenalo úsporu pro průměrný byt cca 1700Kč/rok při současném rozdílu cen.

Po tomto návrhu je velká poptávka, především u velkých firem s rozlehlými volnými plochami.
Pravděpodobně platí, Kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Ohřev teplé užitkové vody
Firma PRIME Trade nám nabídla řešení ohřevu vody pomocí solárních panelů rovněž umístěných na střeše. Tato akce by však nebyla bezplatná . Podle výpočtu firmy by náklady na vybudování zařízení činily  cca 544tis.Kč bez DPH (při současné úrovni 9% 593tis.Kč). Na tuto akci lze podle tvrzení firmy zajistit až 50% dotaci. Tato dotace by se získala v druhém a třetím roce po výstavbě. Návratnost investice je údajně za 7 let.
   V letních měsících by byla spotřeba TUV pokryta se solárních panelů a zásobníku teplé vody a v zimních měsících by bylo nutno vodu z větší části vyrábět nynějším způsobem (výměníkem v tepelném kanálu).

Výzva
Výbor nechce jakoukoliv šanci na zlevnění nákladů na bydlení ponechat bez zájmu.
Obě uvedené, nadějné a perspektivní iniciativy jsou mimo jakoukoliv odbornost členů výboru.Proto bez získání podpory a pomoci dalších vlastníků nelze nic takto odborného posoudit a hlavně uskutečnit.
Realizace návrhů však je možná jen po získání souhlasu vlastníků držících 75% podílů.
Pokud by se někdo chtěl blíže seznámit se zkoumanou akcí a pokud má internet, můžeme mu zaslat celý návrh firem.
Žádáme Vás vlastníky bytů, promyslete si, zda bude pro nás akce žádoucí a v případě že ano, zda jste ochotni při jejím zajišťování pomoci. Koncem měsíce provedeme průzkum souhlasu s uvedenými akcemi, nebo některou z nich.

Hodonín: 18.8.2009
Zpracoval podle firemních podkladů ing.Ondra